Thursday, March 11, 2010

...ALHAMDULILLAH...




salam readers......
sepanjang perjalanan saya ke sekolah,hati saya memang tak sedap duduk.....(duduk..??)....berdebar tak yah nak cakap la...ALLAH je yang tau...tangan saya memang dah lama sejuk...tapi sekarang saya dah set dah yang saya akan terima walau berapa A pon yang saya akan dapat.....
dalam dewan smaasza,saya tengok ramai yang suka-suka..result mereka result yang tak disangka agaknya...tapi saya,tidak terus mengambil result kerana rasa takut lebih menyuruh saya bertenang terlebih dahulu......ummi pula sedang leka dengan kameranya...kerana pada ummi,kamera penting bagi seorang blogger....dalam proses bertenang saya sempat berbual-bual dengan nadzirah n masya..alhamdulillah keputusan mereka mampu membuatkan mereka tersenyum sampai ke telinga....dan saya........................?????ARGH.......
akhirnya,selepas 5 minit pada kiraan saya,saya ke meja untuk mengambil result...
"naz,kenapa sains awak dapat D...??"
"D...?yeke teacher.....?"
pada masa tu saya mengaku saya hampir menangis.....kenapa..........???sedih la.....kerana sains,saya memang target dapat A...melihatkan muka saya yang hampir menangis,teacher rohana akhirnya menghentikan lakonannya....digosok nya belakang saya beberapa kali...
"congrats...u got A for science...."
dan pic diatas adalah reaksi saya.....teacher memang buat muka siyes r....tak terasa ke "beliau" untuk ketawa.........??hehehe..
dan result saya,result yang mampu buat saya tersenyum walaupun tak sampai ke telinga...ALHAMDULILLAH.......
p/s:bnyak lagi cite..tapi dah malas nak tulis bnyak2...otak dah arahkan tangan berhenti....!!











Thursday, March 4, 2010

BERTAMBAH SATU TAHUN


Ya Allah...! saya hampir terlupa untuk mengucapkan SELAMAT HARI LAHIR yang ke 43 buat ummi yang tersayang...bukan terlupa untuk mengucapkan,tapi terlupa untuk wat post spesial untuk ummi....saya memang dah wish dah kt ummi 22 feb 2010 hari tu...nak tujukan sajak untuk ummi,saya bukanlah jenis yang jiwang-jiwang...nak tujukan lagu,saya bukan dj radio sembang,jadi apa yang saya mampu sahaja akan saya luahkan disini...

dulu..
masa kecik-kecik ummi yang ajarkan saya Quran,ummi yang ajarkan saya kenal tuhan..pernah satu ketika ummi rotan saya masa mengaji dengan kuat sebab saya salah baca Quran..padahal ummi yang salah tengok kat ayat lain..saya menangis semahunya kerana sakit..lepas je ngaji,saya terus masuk bilik dan menjerit sekuat hati dibawah bantal busuk saya....

"baik mati jer....!!!!!"

pada masa tu saya belum terfikir benar-benar tentang mati..apa yang saya tahu,saya nak mati sebab dalam kubur nanti takde dah orang nak marah2 kat saya,rotan2 saya...pernah jugak saya bercadang nak larikan diri dari rumah...sedang bersiap-siap untuk kerumah kawan saya yang cuma jarak 2,3 buah rumah dari rumah saya...ummi masuk dalam bilik saya dan meng'ugut' saya...

"keluarlah..nanti lapo takde orang nak bagi makan...umi takmoh bagi duit..."

entah kenapa,cadangan saya untuk 'lari dari rumah' tak menjadi...saya fikir,nanti saya tak boleh makan jajan yang selalu saya beli menggunakan duit ummi....hehe..macam-macam lah kalau saya nak cerita pasal diri saya waktu kecik2..mungkin 3 hari pon tak habis lagi....

apapun saya berterima kasih kepada ummi kerana melukis pelbagai kenangan di potret silam saya....tanpa ummi mungkin saya bukan disini....

oh ya..!!saya punya janji tersendiri untuk ummi(yang mungkin tak pernah ummi tahu) mungkin satu hari nanti impian ummi nak buka kedai 'NAZEEHAN'S CHOCOLATE LACE' ,tercapai....insyaALLAH....



AKAK SAYANG UMMI


p/s:mungkin ummi dah lupa kot cerita2 kat atas tu..
p/s II:kalau ummi tak sebat akak dulu,xmustahil akak tak kenal siapa ALLAH yang sebenar,tak kenal huruf al-quran.....terima kasih ummi..

Wednesday, March 3, 2010

1 Mac

memang agak mengecutkan perut bila ramai yang beria-ia menyatakan 1 mac merupakan hari keluarnya result SPM dan STAM....memang malam tu saya tak lena tido lah...bukan apa bimbang result yang akan saya dapat tak dapat buatkan hati ummi dan abah melonjak gembira...malam tu lepas balik dari study,saya terus telefon ummi untuk bertanyakan hal ini lah...ummi kata..ramai cakap 1 mac result keluar......makin kecut perut saya...TAKOT.....!!

tapi tiba-tiba saya terfikir...untuk apa saya takut kan diri saya sekarang..sepatutunya saya kena ada perasaan takut tu dari dulu lagi...kan...??

"result akak adalah usaha akak.."

dalam keadaan terlalu leka dengan ketakutan tu...akhirnya saya tertido juga....sedar-sedar orang dah mengaji.....hehehe...sejauh mane sangat lah takut saya tu...

pagi besok tu,cikgu bising-bising......apa yang dapat sya dengar ialah result akan kuar 11 mac ni..bukan nye 1 mac.....fuh....masa tu rasa lega tak tau lah nak cakap camne....ALLAH je yang tahu....takpelah..sekarang saya dah bersedia untuk mencapai sehelai kertas yang akan mencatatkan kejayaan saya atau kegagalan saya(nauzubillah)

ok lah...ape-ape pon saya amat mengharapkan yang terbaik untuk diri saya....


p/s:moga mendapat yang terbaik..
p/s II:allah takkan mengubah sesuatu kaum jika dia tidak berusaha untuk mengubahnya..
moga saya sentiasa dalam golongan yang sentiasa melakukan perubahan