Saturday, August 21, 2010

musim penuh kesibukan

asslamualaikum kpd yg masih lg membaca blog saya yang tak seberapa mana...

kebanyakan blog sahabat2 saya,saya lihat blog mereka lebih kepada untuk nota2,tazkirah2,info2...tapi saya hanyalah sekadar coretan hidup yang mungkin akan menjadi kenangan kepada saya dan keluarga suatu hari nanti...saya tidak menyalahkan mana2 pihak terutamanya followers2 saya jika mereka rasa tiada input yang mereka dapat dengan men'skodeng' blog saya....takpelah....

sedar tak sedar,hari ini dah 12 hari kita berpuasa...fasa pertama(rahmat) sudah pun berlalu,dan kini kita sudah di fasa ke-2(maghfirah) dan sedang menanti fasa ke-3(pelepasan dr api neraka)..
apa khabar iman kita agaknya..?adakah masih di takuk lama..?atau mungkin sedang di'renovete'kan...?itu,biarlah diri kita sendiri yang menentukan....

mungkin dah lama blog ini dibiarkan.....sejak tok meninggal,blog ini pun seakan sunyi...bukan masih bersedih tapi idea seakan turut mati....ditambah pula dengan ke'jeles'an masa terhadap diri saya...hehe

kenapa saya katakan musim ini penuh dengan kesibukan...??yang pasti bukan kesibukan yang saya sendiri ciptakan,tapi imtihan masih belum lagi dipenghujung...bermula dengan syafawi syahadah,syafawi STAM,pertengahan tahun,Syahadah Thanawi dan kini,saya sedang berjuang untuk imtihan yang agak penting pada saya : Percubaan STAM....yang telah bermula pada 16 ogos 2010 dan akan berakhir pada minggu ini 25 ogos 2010....

keputusan setiap imtihan masih belum dapat memuaskan saya apatah lagi meyakinkan saya untuk melanjutkan pelajaran di Timur Tengah suatu hari nanti....tapi semakin hari,semakin ramai pula sahabat2,dan kenalan2 ummi dan abah yang mengatakan "rugila kalau tak ke mesir"......

ape2 pun insyaAllah saya akan lakukan istikharah...untuk menentukan semuanya...
semalam saya ada ber'chatting' dengan seorang kenalan saya (kak inda hanum) yang kini sedang melanjutkan pelajaran di University of Michigan,US (double degree) dalam kos engineering + islamic studies...sebenarnya universiti ini yang menjadi pilihan saya untuk melanjutkan pelajaran dalam ISLAMIC STUDIES selepas ini......sudah saya nyatakan hasrat ini pada abah dan ummi...tapi kata putus belum saya terima...

saya tanyakan pendapat kak inda....dan ini jawapannya:

"personally i think kalau ada options lain utk islamic studies, tak perlu ke US. Sbb kat sini diorg lebih focus to methodology drp substance. Maybe utk main studies, boleh pegi ke tempat yg lebih focused on learning from the primary sources.."

pastu dia tanya lagi:
"ok.let me ask u,
1. kenapa nak ke US?
2. the reason why nak study Islamic Studies? "

dan jawapan nya sudah saya berikan...

apa agaknya pendapat anda2 semua...??boleh tak tinggal komen yang membina sikit....??!!
~~mengharap.....


2 comments:

  1. salam ramadanul karim......

    ak wse jawapan yang mu bagi mesti bernas2 coz itu adalah impian ko untuk study di us in isalmic studies.....

    mungkin antara jawapan mu islam di amerika semakin berkembang........
    ak pun ade hasrat gak nak sambung pengajian islam kat australia.....krenyer same lah...negara omputih...
    sebabnyer yang tu lah........agama islam gi negara yang bukan pure islam....mmg kiter nampak kesinaran cahaya islam di sana.....mereka begitu intelek berjuang menegak islam di sana...alhamdulillah....bgus ah g sana boleh boost our muslim spirit.....ukhwah mereka antara satu sama lain memang jelas kelihatan..........

    sebab kedua...ak wse kat saner ramai ulama2 islam yang kontemporari terutamanya dalam bidang ekonomi dan law dan religion comparatve....mereka membuat kajian dia sana....

    lectrr kami pun mmeng menggalakna kami menyambung master di negara eropah@omputih...dan diorang telah berbuat demikian...kebnaykkan mereka menyambung master kat saner.......coz master kan moreon researh...so methadology yang diajar disana agak sesuai lah........
    tapi merekan cakap lah untuk peringkat ijazah ni lau nak belajar about islamic studies...pergilah ke bumi anbiya' dimana disitulah kesinaran cahaya islam pertama di dunia ini...so ambik banyak2 ilmu kat anbiya' tu n insyaAllah mengukuhkan kefahaman kite mengenai islam n menguatkan jati diri as a muslim.....n then ilmu yang ade tu mampu menbantu kite membuat kajian o research about islam...n spirit of muslim tu semakin membuak2 apabila berada di negara yang bukan pure islam...............

    ReplyDelete
  2. tau2 je jawapan yg aku bg tu bernas.....entahla...aku pon dop tahu mne tmpt yg aku nak tuju...
    dkpe ah...aku percaya ini...

    "xsemestinya apa yg kita suka baek utk kite,
    dan apa yg kita xsuke buruk utk kite..."

    ReplyDelete