Monday, January 31, 2011

Allah sembunyikan dulu pelangi itu...percayalah! ~

salam penuh keredhaan...

alhamdulillah...
mungkin itulah selayaknya saya ucapkan...biarpun hati seakan terluka..terlalu terluka...!


tak sangka,sesuatu yang saya terlalu 'benci' dulu,rupanya kini saya terlalu 'sayang'.....saat saya terimanya tadi,Allah sahaja yang tahu perasaan saya...~mungkin saya bukan seorang yg emosi...jadi saya sembunyikan dulu rasa itu di hati saya...melihat rakan2 saya semuanya seakan gembira,saya tebalkan dulu rasa nie....tapi saat sahabat saya,Amirah Zaid mengeluarkan kata2 itu,hati saya dah tak mampu menahan...~rupanya begini rasanya apabila kecewa....apa2 pun semua dah terlambat..Allah dah tentukan takdir saya seiring usaha saya...ya!seiring usaha saya!....

sahabat saya 4 orang berjaya mendapat 10 mumtaz (muaz,hisyamuddin,badriah dan nisa')...dan saya?usah ditanya.....!taqdir saya sama seperti Amirah Zaid,Salama,T-syam...alhamdulillah bukan di pangkat maqbul atau rasib..

abah seakan sedih apabila melihat keputusan saya...dia terlalu inginkan MUMTAZ ! ~asif abah...
dan abah terlalu inginkan saya ke mesir...seperti yang saya katakan dulu...

mungkin saya terlalu ego~selalu melawan kata2 abah,walaupun saya memang ingin ke bumi barakah tu lama dulu...tapi,saya katakan saya tak berminat dgn bahasa arab..kenapa saya buat begitu..?saya sendiri kurang pasti..dan tadi,abah katakan seakan2 begini :-

"takpelah..abah suruh kakak ambik nape yg kakak  dop suke,kekgi jem pulok.." ~tahukah abah kata2 itu seakan memujuk?...

dan ummi~bila ditanya,ini jawapannya : "boleh doh gi mesir..."

~subhanallah..terlalu besar harapan mereka...mampu ke tak saya pikul amanah tu..!terlalu berat rasanya...
~apa2 pun saya terlalu harap redha mereka,walaupun saya kurang redha dengan semua ini...!(ish cakap ape nie)..?


p/s : saya yakin,Allah sembunyikan dulu pelangi tu..!
p/s II : mugkin kena usaha lebih jika saya mampu kesana..!
p/s III : Allah~munculkan pelangi itu nanti yea...!---> biar tenang hati ni... 

Tuesday, January 25, 2011

kisah JIHAD...!

assalamualaikum w.b.t.
salam mengharap maghfirah dari-Nya....

dah lama rasanya jari saya tak menari2 di atas keyboard nie.....bukan apa,idea seakan-akan menjauhkan diri dari saya....huh..!

ade jugak yang mntak saya buat post terbaru.....tp entahla...saya agak sibuk + xde masa....oklah disebabkan saya nak combine semua cerita dlm satu post aje,so better sy upload gmbr bbnyak....



HARI AKHIR






 hari terakhir bergelar cikgu di SRABZA.....mcm2 kenangan kat sini..pengalaman pun banyak...rupenya bukan senang nak jadi cikgu..amat2 susah...nak2 bile kena ajar student yang langsung tak kenal huruf...kdg2 trtekan jugak...bising tak yah ckp lah....kena bwk rotan baru kurang sikit bising...pic kt atas nie student kelas saya> 2 Ibnu Sina..dan budak pengawas tu namanya Ishaq Nur..pelajar tahun 5..

dan pic bwh sekali dan dia di sebelah kanan..!itulah ANAS AZIZI...!



GAJI PERTAMA

petang dalam jam 5.oo,saya ajak satu famili pergi makan..seronok bila ade duit pastu belanja org makan..!dan ini gambar2 sepanjang sepetang menghabiskan duit gaji!hehehe...

ummi dan abah  
 abang dan by
 girl dan adik
dan ini....penyebab habisnya duit gaji itu..hahaha!




PAS GANTI UMNO

keadaan memang sesak sangat...kutipan derma belah siang dah RM25 ribu......dan belah malam RM 25 ribu tp xhabis kire lagi......

ALLAHU AKBAR...!







TENANG

dan akhirnya,saya dan keluarga kecuali abang ke pernamaan calon di Dun Tenang N5...jam 3 petang,lepas solat jumaat,kami bertolak...sampai kat masjid Labis dlm jam 11.30 malam dan bermalam disana....

 berjalan ke tempat berkumpul
 Palestin di Malaysia..?
 by (muhammad naqiuddeen)
 ~ke tempat penamaan calon
 bersedia dengan  TENANG...!
 ~beribu-ribu memberikan sokongan : moga jadi saham di akhirat....
~berjihadlah ke gerbang jasa..kalah menang bukan alasannya..sucikanlah niat di hati..hingga yakin kemenangan janji Rabbi........TAKBIR!ALLAHU AKBAR!~

Sunday, January 9, 2011

sekolah~

salam penuh kesyukuran...

alhamdulillah hari ni saya masih ke Sekolah Rendah Bersepadu Zainal Abidin~sekolah yang Allah amanahkan saya untuk berkongsi sedikit ilmu yang Allah pinjamkan untuk saya sekejap je...takut juga ilmu yang ada,tak saya sampaikan pada yang lain...

hari ni dah masuk hari keempat saya bergelar cikgu..macam2 gelagat yang saya bayangkan sebelum saya masuk mengajar,berlaku~al-maklumlah kanak2 darjah 1,2 dan 3...di fikiran mereka hanya tahu bermain..(seperti saya dulu2)

~senang saje nak atasi mereka..bawak rotan,naikkan suara,buat muka bengis dah cukup buat mereka terdiam....

~setiap kali saya masuk mengajar,ada aje kerja yang saya berikan.....(zalim ke namanya tu?) : saya tak nak mereka kecewa nanti..

tiba2 teringat satu kisah dulu2...
saya bukan seorang yang rajin membuat kerja sekolah..senang kate memang malas..kat rumah bila ummi tanya ade homework tak,saya katakan takde (menipu la tu..-ampun ummi!)

bila kat sekolah time cikgu mula tanya kerja sekolah,naik cuak saya~macam2 denda dah saya rasa...ketuk ketampi,round padang,berdiri depan kelas memang dah terbiasa...




tapi,saya tak pernah la merasa kena denda cmni.....









p/s : ~Anas Azizi : kanak2 yang hyperaktif di kelas saya...tapi dah kurang aktif sebab saya dah suruh die jadi ketua kelas~

p/s II : saya hanya guru sementara~ganti cikgu yang tengah cuti melahirkan anak..

p/sIII : 4 Jan - 13 Jan 2011~ ini aje masa saya...saya akan rindukan kenangan nie..SERIUS..!

Saturday, January 1, 2011

jangan KEDEKUT memberi ilmu

salam damba cinta-Nya..

Rasulullah SAW bersabda yang bermaksud, Sesiapa yang ditanya tentang ilmu lalu dia menyembunyikannya akan diikat mulutnya (meletakkan kekang di mulutnya seperti kuda) dengan kekang dari api neraka pada Hari Kiamat.(Hadis riwayat Abu Daud dan at-Tirmidzi)

Huraian :

1. Islam sangat menghargai ilmu dan ulama (ilmuwan), sehingga kedudukan ilmu dan ulama sangat tinggi dan mulia dalam parameter Islam. Allah SWT telah berfirman yang bermaksud, “Hai orang-orang yang beriman, apabila dikatakan kepadamu, “Berlapang-lapanglah dalam majlis”, maka lapangkanlah, nescaya Allah akan memberi kelapangan untukmu. Dan apabila dikatakan, “Berdirilah kamu, maka berdirilah, nescaya Allah akan meninggikan orang-orang yang beriman di antaramu dan orang-orang yang diberi ilmu pengetahuan beberapa darjat.” Dan Allah Maha Mengetahui apa yang kamu kerjakan.” (Surah al-Mujaadalah [058], ayat 11)

2. Kerana kedudukan ilmu yang sedemikian tingginya, maka Islam mewajibkan umatnya untuk mempelajari ilmu, sehingga diharapkan mereka bekerja berdasarkan ilmunya, bukan sekadar mengikuti seseorang tanpa tujuan

3. Berjihad dalam ilmu maksudnya ialah bersungguh-sungguh membentuk masyarakat dari segi ilmu pengetahuan dan peradaban yang berguna serta memberikan gambaran yang betul tentangnya tanpa merasa iri hati atau tamak kerana orang yang memberikan ilmu berupa petunjuk akan dikurniakan balasan pahala dan kebaikan sama seperti orang yang mengamal ilmu tersebut.

Renung-renungkan!





p/s : diambil dr blog sahabat follower saya~tapi lupe nk copy link die...theeee~`