Thursday, September 29, 2011

saya pelajar baru

rupanya sudah hampir 20 hari saya di bumi Syam ini..
kadang2 bila berbual-bual dengan ahli bayt,semua masih ada rasa ke'tidak percayaan' ke'beradaan' kami disini~

kalau diceritakan kisah saya memohon ke UJ,pasti ummi dan abah agak terkejut..bayangkan saya sudah sampai di Jordan,tp status keberadaan saya di universiti masih belum pasti lagi..atau dengan kata lain,saya masih belum diterima lagi utk menjadi pelajar di UJ..(kire redah jelah ni ^^ )walaupun telah dimaklumkan oleh KPT penerimaan saya di UJ,tp UJ masih belum meletakkan nama kami di dalam daftar pelajar baru...

tapi sekarang..........ummi,abah jangan bimbang..~

alhamdulillah...saya kini sudah bergelar mahasiswi  University of Jordan(الجامعة الأردنية)..
takhassus اللغة العربية و آدابها ..
alhamdulillah juga,kami pelajar baru diberi yuran 'adi (yuran pelajar tempatan) yg bayaran 1 sem lebih kurang dengan universiti tempatan..

kad hawiyah (kad metrik) dah ada..
kad iqamah ( i/c) 1 bulan lagi siap~


seronok dok kat sini.. ^^
ummi,abah jangan bimbang...cuma doakan je..insya Allah semuanya kheir :)

p/s : gambar in syaa Allah akan menyusul ^^

Thursday, September 15, 2011

saya,mereka dan kasut mahal itu~

hampir seminggu saya di bumi Sweileh..
alhamdulillah..semuanya ok..cuma cuacanya agak sejuk~
pagi2 nak ambik wudhu' memang mengigil2..

ni baru fatrah soifi..kalau syita',wallahu a'lam ^^

pagi tadi ke rumah Ust Anwar,isterinya kak Liza mengajak kami (pelajar baru) utk sarapan bersama..saja mahu bertaaruf~

tengaharinya pula,ikut kak Nazirah ziarah sahabatnya yang baru lepas melahirkan anak,di Irbid..namanya Abrar al-Itqan...
alhamdulillah,berpeluang ke Irbid..jaraknya sama dari Dungun ke Kuala Terengganu..satu jam..!
sepanjang perjalanan,memang membosankan..!sama seperti di Malaysia~
cuma di Malaysia dgn ladang kelapa sawitnya jika mahu ke Johor ^^
disini,dengan bukit2~agak membosankan..!

sampai di Irbid,terserempak sekumpulan pelajar Malaysia....pelajar MAIDAM ~
terserempak juga dengan 2 pupu (yeke ummi..?) Athiroh..tapi xsempat berbual2..nanti ada masa,saya datang lagi..bolehla kalau nak jemput ke rumah ^^

petangnya,bersusah2 mengangkut barang dari rumah senior ke rumah baru kami~alhamdulillah..rumah baru kami amat selesa...dah macam hotel..~
tapi...tuan rumah agak pembersih....dia akan spot check bila2 masa..(ish..dah mcm smaasza la pulak)



p/s : oh ya..! kasut school saya yang 'mahal' tu dah kene curi (ummi x tahu lg ni.. -_- ) time nak balik dari rumah kak Liza~

p/s II : malamnya terus beli kasut baru.. 6 Dinar je :)

p/s III : ke negara arab ni kena banyak bersabar..lebih2 lagi bila jauh dari ummi,abah (T_T)
        





 

Tuesday, September 13, 2011

Jordan,saya disini ^^

Alhamdulillah~
setelah 8 jam terbang dari Malaysia,13 jam transit di Jeddah,kembali 'terbang' 2 jam berikutnya..akhirnya,sampai juga saya di bumi Syam ini....

JORDAN~

sepanjang perjalanan,macam2 perkara dan suasana baru yang nak atau tak terpaksa saya alami~

mula2 masuk kat airport Jeddah,semua agak terkejut dan masih takut2...

kenapa...?

kerana......kami sekarang,bukan lagi majoriti,tapi minoriti~

selama ni,cuma dengar dari mulut ustaz2 yg pernah belajar kt negara arab yang org arab agak kasar..tapi sekarang,saya terpaksa alami sendiri...

berebut nak ke tandas,ditolak dengan 'dahsyat'nya,cakap kuat2...Allahu rabbi~
patutlah ade org arab puji : Malaysia bagus..! ^^

sampai di Queen Alia airport,saya disambut oleh ajk SPB mantiqah Amman~
kawan2 lain semua dibawa 'lari' oleh ajk SPB mantiqah masing2..

tepi2 jalan ke Sweileh,macam jenis buah dan sayur..ish..segar2..kalau ummi ade kat sini,memang hari2 la masak sayur...

sampai di Sweileh,terus diajak makan tengahari di rumah Kak Bad (isteri kpd pelajar PhD WISE)...



*gambar*

sebahagian yang menghantar

Saudi Arabian Airlines

lauk kambing 'PERTAMA'

'hotel mewah' kami ketika transit 13 jam di Jeddah

sarapan pagi sebelum ke Jordan

banyak lagi gambar~tp lepas2 nilah yea ^_^

transit di Jeddah,hari terasa seakan berganda~bygkan sampai di Jeddah jam 6 petang waktu Jeddah dan 11 malam waktu Malaysia..mata orang Malaysia ni dah ngantuk yang amat...dan akhirnya tertidur jam 3 pg waktu malaysia,10 mlm waktu Jeddah...tidur punya tidur,terjaga jam 5.30 pg waktu Malaysia tp di Jeddah masih jam 12.30 pg...

bangun dr tidur,terus cuci muka dan pegi makan 'malam' ^_^

dan kami kembali TIDUR...yang ni pulak waktu tidur org Jeddah ^^

Friday, September 9, 2011

1 hari lagi~

maaf jika terlambat mengucapkan..

SALAM EIDULFITRI

~kesempatan kurang ada dengan kesibukan mem'packing' barang-barang utk terbang jauh....

Alhamdulillah Allah pilih saya utk ke Jordan sana..

in syaa Allah akan menguasai ilmu bahasa arab seperti ustazah Najwa..jika ada yang terbaca post saya dahulu,saya pernah bagi hint2 bgtau yang ustazah Najwa lah yang menyebabkan saya jatuh cinta dgn bahasa ini...~disini~

dan sekarang masih berbaki 1 hari lg dan kemudian,saya akan ke bumi Jordan utk menjadi sehebat idola saya..aiwah..! ~disini~

wallahu musta'an -_-