Friday, December 23, 2011

intikhobat [?]

assalamualaikum ^^

semoga semua sihat-sihat belaka~
masih juga saya diberikan sejuta nikmat,walau syukur langsung tak terucap. 

semalam diberi peluang merasakan hangatnya suasana berintikhobat di jamiah.Poster calon ditampal seminggu sebelum proses pembuangan undi dilakukan.Ada yang lebih dari seminggu mungkin.

Tidak kurang juga yang sibuk berkempen.Berharap,calon mereka di undi nanti.

Seronok sebenarnya.Ada yang bergaduh,ada yang pecahkan cermin tanda benar2 protes,ada yang menyekat pengundi utk jalankan tanggungjawab sebagai pengundi,ada juga yang menarik2 pengundi dan di'kepung' di satu kawasan utk memastikan mereka mengundi calon mereka ! benar-benar terdesak rupanya !
ingatkan di Malaysia saja yang menjalankan 'strategi' seperti ini ! -_- '

saya sengaja nak libatkan diri dalam intikhobat.nak melihat cara mereka..rindu sebenarnya utk berada dalam keadaan seperti ini.nampaknya 4 tahun saya akan 'sunyi' dari berkeadaan begini *itupun kalau tak balik Malaysia la*

semalam,pagi-pagi lagi saya ke jamiah..entahla,semenjak dua menjak ni,saya rasakan diri saya rajin yang amat..selalu ke maktabah..sampai kadang-kadang,saya akan terus berada di maktabah sehingga selepas isya'..rasa nak studi je.nak jadi budak nerd..

baiklah,berbalik semula.. :)

ketika di maktabah semalam,ada sahabat yang menghantar mesej menyuruh saya menyegerakan proses pengundian,bersama dengan calon yang patut diundi : Abdussalam Mansur ~

saya kurang kenal dengan calon ini,tapi khabarnya calon ini dari kalangan yang baik-baik..

tanpa berlengah-lengah,saya terus ke kuliah Adab bersama dengan seorang lagi sahabat saya..sangat bersemangat untuk mengundi..maklumlah kalau di Malaysia,masih belum 'cukup umur' untuk mengundi..

sampai di depan pintu masuk kuliah Adab,kami tidak dibenarkan masuk..ada pergaduhan,kebanyakan doktor turun dan pintu-pintu kecil utk masuk ke kuliah adab dijaga dan dikunci...dalam hati *nak mengundi pun susah* -_- '

selepas 4,5 minit berkeliaran mencari pintu utk kami masuk tp tetap tak dibenarkan masuk,kami akhirnya ke pintu utama kuliah kami semula....dan alhamdulillah kami dibenarkan masuk :)

masuk di dalam kuliah adab,kami agak terkejut apabila ada 2,3 orang cuba menarik kami ke suatu tempat..kami di'kepung' dan disuruh utk mengundi calon mereka (selain Abdussalam)..kami yang ajnabi ni buat-buat tak faham dan buat-buat akan undi calon mereka....senang cerita....!tak payah la nak raih undi sangat !haish!

kami yang ajnabi,pada mulanya agak takut untuk mengaku yang kami akan menyokong Abdussalam..takut diapa-apakan..bimbang juga tiba-tiba ditumbuk ! nanti disini tak dapat mengundi,di Malaysia pun tak dapat ~ heh ^^

kemudian,kami ke ruang terbuka ditengah-tengah kuliah adab..kerana disitu,semua penyokong Abdussalam berkumpul..

lama menunggu masa untuk mengundi..tapi masih belum dapat..kerana setiap kali penyokong Abdussalam nk mengundi,mereka akan bergaduh atau 'buat kacau' supaya kami tidak dapat mengundi..terutamanya di bahagian akhawat...

akhirnya,Abdussalam seakan memberi arahan : sesiapa yang menyokong beliau,diminta keluar dari kuliah adab sehingga keadaan selamat dan pilihanraya bukan utk mencederakan sesiapa (ini setakat kefahaman saya)..saat ini,semua seakan patuh kepada arahan..beramai-ramai bergerak keluar...terasa RUH perjuangan !
*allah,rindu benar keadaan begini*

dan saat ini juga,saya rasakan saya tidak salah memilih calon :)
setiap yang baik itu,susah untuk diperjuangkan,apalagi utk dapatkan~

sehingga kini,saya masih belum mengundi kerana keadaan tidak dapat dikawal semalam dan proses pembuangan undi akan ditangguhkan ke hari khamis ini...moga calon pilihan saya berjaya !


[situasi22/12]
 *pergaduhan di depan pintu masuk tempat pembuangan undi*


 *bacaan doa kemenangan*


 *2 orang calon dari takhassus kami~bahasa arab*
*disebelah kanan,calon pilihan saya,Abdussalam*
p/s : semangat benar saya kan? 
p/s II : saya diberitahu,Abdussalam merupakan Presiden MPP(kalau di Malaysia)  di jamiah kami ~
p/s III : kamus : intikhobat (pilihanraya),jamiah (universiti),maktabah (perpustakaan),ajnabi (orang asing),takhassus (bidang/kos)
p/s IV : malamnya saya ke Raghadan..ke rumah sahabat Arab..makan nasi maqlubah (jeles tak ummi?) ^^

2 comments: